Select Page

Zware beroepenregeling

Werknemers die onder de cao Afbouw vallen kunnen maximaal 3 jaar vóór hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Dat is een cao-afspraak. We noemen deze regeling de zware beroepenregeling. Op deze website leest u meer over de regeling en de voorwaarden.

Waarom de zware beroepenregeling?

Voor sommige beroepen is doorwerken tot de AOW-leeftijd te zwaar. Daarom hebben FNV, CNV en NOA een zware beroepenregeling afgesproken voor de werknemers in de bedrijfstak Afbouw. De werknemers zijn stukadoors, (gips)blokkenstellers, vloeren- en terrazzoleggers, natuursteenbewerkers en plafond- en wandmontagemonteurs. Met de regeling willen sociale partners ervoor zorgen dat iedereen op een gezonde manier zijn pensioen haalt.

Wat houdt de regeling in?

Een werknemer die lichamelijk zwaar werk in de afbouw doet kan maximaal drie jaar voor zijn AOW-leeftijd stoppen met werken. Vanaf dat moment krijgt hij een uitkering van het O&O-fonds Afbouw. De uitkering loopt tot zijn AOW-leeftijd. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de werknemer. Het maximum bedrag is bruto € 2.182,00 per maand (2024). Soms heeft een werknemer extra pensioen opgebouwd via de 55-minregeling. Als er extra pensioen is opgebouwd is de zware beroepenuitkering lager.

Wanneer kan een werknemer gebruik maken van de regeling?

Een werknemer kan gebruik maken van de regeling als hij: – direct voor deelname afbouwwerknemer is en valt onder de cao Afbouw, én; – in de periode van vijftien jaar direct voor ingangsdatum minimaal tien jaar heeft gewerkt in de afbouw. Of minimaal 45 jaar in de bouwsector (cao Afbouw en cao Bouw & Infra) heeft gewerkt. Uta-jaren tellen niet mee, én; – geen uta-werknemer of zzp’er is.

Wanneer kan een werknemer de uitkering aanvragen?

Een werknemer vraagt de uitkering minimaal 3 maanden (en maximaal 6 maanden) voor de gewenste ingangsdatum aan. De werknemer doet dat via het digitale aanvraagformulier: https://avr.bter-afbouw.nl/ZwrAanvraag. De werknemer ontvangt binnen 10 werkdagen een bericht van APG.

Kan een werknemer de uitkering aanvullen met pensioen?

Misschien twijfelt een werknemer of de uitkering voldoende voor hem is. Het is mogelijk om de uitkering aan te vullen met pensioen. In Mijn Bouwpensioen kan hij zien hoe zijn pensioen kan aansluiten op de uitkering. Hij kan hiervoor klikken op ‘Plan uw pensioen’. Hij kan bijvoorbeeld eerst zijn uitkering laten ingaan, en zijn pensioen later laten ingaan of zijn pensioen tegelijk laten ingaan met de uitkering.

Als een werknemer eerder stopt met werken, stopt zijn opbouw van pensioen ook eerder. Zijn pensioen wordt dan wat lager. Laat hij zijn pensioen eerder ingaan? Dan wordt het pensioen dat hij per maand ontvangt nog iets lager. Hij ontvangt het ouderdomspensioen dan over een langere periode.

Wat zijn de financiële gevolgen als een werknemer gebruik maakt van de zware beroepenregeling?

Om hierachter te komen kan een werknemer zich laten adviseren door Comminz. Comminz is verbonden aan het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en geheel onafhankelijk. Ga voor meer informatie naar www.mijnafbouw.nl/adviesgesprek-comminz.

Meer informatie en contact

Voordat een werknemer beslist of hij daadwerkelijk eerder wil stoppen, is het raadzaam dat er eerst goed uitgerekend wordt of hij in de nieuwe situatie kan rondkomen en wat er verder allemaal bij komt kijken. Hij kan voor meer inzicht in zijn pensioen terecht op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Een vakbondsconsulent of pensioen-/financieel adviseur kan de werknemer verder helpen. Ook wanneer hij geen lid is van een vakbond, kan de vakbondsconsulent hem helpen. De werknemer kan hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met FNV Afbouw & Natuursteen of CNV Vakmensen.

Contactgegevens FNV Afbouw & Natuursteen
Telefoon: 088 368 0 368
Website: vraag het aan een vakbondsconsulent

Contactgegevens CNV Vakmensen
Telefoon: 030 751 1 007

FAQ werkgevers en werknemers

Antwoorden op veel voorkomende vragen over de zware beroepenregeling zijn in de FAQ’s hieronder opgesteld. Klik op één van de links om een FAQ te bekijken.

Klik hier voor de FAQ werkgevers

Klik hier voor de FAQ werknemers