Select Page

FAQ werknemers

Doet u lichamelijk zwaar werk in de afbouw? Met de zware beroepenregeling is het mogelijk om drie jaar voor uw AOW-leeftijd te stoppen met werken. Maar wat betekent dat voor u? Hieronder leest u de meest gestelde vragen.

Hoeveel geld krijg ik?

De hoogte van de zware beroepenuitkering is in 2024 maximaal € 2.182 euro bruto per maand. Er is geen vakantiegeld. Hoeveel u precies ontvangt hangt af van uw persoonlijke situatie. Misschien heeft u extra pensioen opgebouwd via de 55-minregeling. Dan is de zware beroepenuitkering lager.
U ontvangt de zware beroepenuitkering vanaf het moment dat u stopt met werken tot uw AOW ingaat.

Kan ik de uitkering aanvullen met pensioen?

Ja, dat kan. U kunt zelf kiezen wanneer u uw pensioen laat ingaan. U kunt uw ouderdomspensioen samen met uw AOW laten ingaan. Maar u kunt er ook voor kiezen om uw pensioen vervroegd in te laten gaan. Bijvoorbeeld als uw zware beroepenuitkering start. U ontvangt dan de zware beroepenuitkering én pensioen tegelijk. Vanaf uw AOW-leeftijd ontvangt u dan AOW en pensioen. Kijk voor meer informatie op Mijn Bouwpensioen en www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Wat betekent dit voor mijn pensioen? En bij wie kan ik terecht voor vragen of een berekening?

Als u gebruikmaakt van de regeling, bouwt u geen pensioen meer op. En als u uw pensioen eerder laat ingaan, wordt uw pensioen lager. Het is belangrijk dat u goed weet hoe uw financiële situatie er (in de toekomst) uit ziet. Een vakbondsconsulent of uw financieel adviseur kan u helpen met een berekening van uw pensioen. Zo weet u wat u straks aan pensioen krijgt. Ook wanneer u geen lid bent van een vakbond, kan de vakbondsconsulent u helpen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld contact opnemen met FNV of CNV. Voor meer vragen kunt u natuurlijk ook terecht bij uw werkgever.

Contactgegevens FNV Telefoon: 088 368 0 368 Website: vraag het aan een vakbondsconsulent
Contactgegevens CNV Telefoon: 030 751 1 007

Vanaf wanneer kan ik gebruik maken van de regeling?

U kunt maximaal 3 jaar voor uw AOW-leeftijd stoppen met werken via de zware beroepenregeling. Daar kunt u mee starten tot 1 januari 2026.
Kijk voor meer informatie over uw AOW-leeftijd op www.svb.nl/nl/aow/aow-leeftijd/uw-aow-leeftijd.

Wat gebeurt er als ik recht krijg op de uitkering in bijvoorbeeld november 2025?

Ook dan heeft u recht op maximaal 3 jaar uitkering. Als het recht maar ontstaat voor 1 januari 2026.

Moet ik dit aanvragen of mijn werkgever?

U vraagt de uitkering zelf aan. Dat doet u via het digitale aanvraagformulier: https://avr.bter-afbouw.nl/ZwrAanvraag. U ontvangt binnen 10 werkdagen bericht van APG.

Hoe ver van tevoren moet ik het aanvragen?

Dat doet u minimaal 3 en maximaal 6 maanden voor u stopt met werken.

Kan mijn werkgever dit weigeren?

Nee, u heeft het recht om gebruik te maken van de regeling. Uw werkgever mag u niet dwingen van deze regeling gebruik te maken.

Als ik een aanvraag indien, moet ik dan meteen mijn dienstverband stoppen, of kan ik wachten tot ik weet of ik gebruik kan maken van de regeling?

U dient eerst een aanvraag in. Daarna krijgt u een voorlopige toekenning of afwijzing. Als u een voorlopige toekenning krijgt, kunt u de keuze maken om wel of niet gebruik te maken van de regeling. Daarna stuurt u uw beëindigingsovereenkomst naar APG.

Kan ik ook minder dan 3 jaar gebruik maken van de regeling?

Ja, dat kan. U kiest zelf vanaf wanneer u gebruik wil maken van de regeling. De hoogte van de uitkering wordt berekend wanneer u de uitkering aanvraagt. De hoogte kan anders zijn als u de uitkering op een ander moment laat ingaan.

Ik heb een fulltime dienstverband en wil deze regeling gebruiken om de komende jaren in deeltijd af te bouwen. Kan dat?

Nee, dit kan niet. U moet helemaal stoppen (dus ontslag nemen) om in aanmerking te komen voor deze regeling. Afbouwen kan wel door (een deel van) uw pensioen naar voren te halen. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van uw levenslange ouderdomspensioen.

Ik maak gebruik van de 80/90/100-regeling. Kan ik in de toekomst gebruikmaken van de zware beroepenregeling?

Ja. Deelname aan de 80/90/100 regeling maakt ook niet uit voor de hoogte van de uitkering.

Wanneer geldt de zware beroepenregeling niet voor mij?

– Als u volledig arbeidsongeschikt bent (gedeeltelijk arbeidsongeschikt kan wel, het bedrag van uw arbeidsongeschiktheidsuitkering wordt dan van het bedrag van de zware beroepenuitkering afgetrokken).
– Als u uta-werknemer was en voor het gebruik maken van deze regeling afbouwwerknemer bent geworden.
– Als u werkt of een bedrijf start naast deze uitkering.
– Als u niet in Nederland woont.

Kom ik als zzp’er ook in aanmerking voor de zware beroepenregeling?

Nee, zzp’ers kunnen niet deelnemen aan de regeling.

Wie betaalt de regeling?

De regeling wordt betaald vanuit het O&O-fonds Afbouw.

Wie voert de zware beroepenregeling uit?

APG voert de regeling uit. Dat doet zij ook voor een aantal andere fondsen.

Wanneer wordt de uitkering uitbetaald?

Klik hier voor de betaaldata.